Billån

Funderar du på att köpa bil och behöver hjälp med finansieringen? Ett billån är vanligt och en bil är en naturlig sak att låna till, men det finns olika typer av lån och det kan vara värt att ta sig en extra funderare innan man kritar på första bästa låneavtal. Det finns nämligen pengar att spara!

billån

Det allra vanligaste när man ska låna pengar till bil är att man går till den banken man är medlem hos. Om du har en fläckfri betalningshistorik ska det inte vara speciellt svårt att låna så mycket pengar som du kan tänkas behöva för att lyckas genomföra bilköpet. Anledningen till det är nämligen att banken tar pant i bilen, och de säkrar sig därmed om du skulle hamna i betalningssvårigheter.

Mot bakgrund av detta kan det vara klokt att låna till en bil som inte tappar allt för mycket i värde, kanske en bil som har några år på nacken. Skulle du låna till en sprillans ny bil och du skulle hamna i betalningssvårigheter, kan det hända att du måste ställa annan egendom till förfogande för att täcka upp för lånekostnaden som inte längre täcks av bilen.

Det finns även möjlighet att ta upp ett billån utan att du ställer bilen som pant. Detta görs med hjälp av ett vanligt blancolån, som innebär just detta, nämligen att du lånar utan säkerhet. När du tar upp ett billån utan säkerhet brukar du i regel få betala lite högre ränta. Detta beror på att banken inte har säkerhet i bilen och att de måste kompensera för risken på ett annat sätt.

Precis som när du köper en lägenhet eller någonting annat lite större, behöver du även vid ett billån i regel stå för en bit av kostnaden själv, det som kallas för handpenning. Hur stort det här beloppet är varierar, men det kan röra sig om allt från 10% till 20%. Detta kan tyckas mycket, men lån är ändå till för att betalas tillbaks så att gå in med en större handpenning är inte nödvändigtvis någonting negativt.